Lägenhetsrenovering

Att renovera lägenheten är en rejäl utmaning, både för dig och för dina grannar, och det finns mycket som kan gå fel. Därför är det extra viktigt att följa reglerna. Du har själv utredningsansvaret och måste få styrelsens medgivande innan en större renovering påbörjas.

Många som köper en bostadsrätt vill börja med att göra större eller mindre renoveringar och ombyggnader i lägenheten. Ofta vill man genomföra detta innan man själv har flyttat in, och det kan då vara lätt att glömma att renoveringsarbeten kan påverka både grannars och fastighetens välbefinnande. Om du ska renovera eller bygga om din lägenhet, tänk då på följande:

  • Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t ex om du vill ta ner en vägg, eller dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Rådgör alltid med styrelsen innan du sätter igång!
  • Innan du får påbörja arbetet med en väsentlig förändring måste du ha skriftligt tillstånd från styrelsen. Skriv en ansökan där det tydligt framgår vilka förändringar som du vill göra, och bifoga ritningar och annan relevant dokumentation. Om du vill kan du använda blanketten ” Ombyggnad av lägenhet (ansökan)” som finns att ladda ned på bostadsratterna.se. Till ansökan ska du också bifoga ett intyg från fackman om att arbetet kan genomföras utan risk för skada eller olägenhet för föreningen.
  • Ge styrelsen rimligt med tid att bedöma din ansökan. Det räcker inte att säga att hantverkarna redan är på plats och att de måste börja jobba omedelbart.
  • Tänk på att ta hänsyn till dina grannar när du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Sådana arbeten får bara utföras under dagtid.
  • Du som är medlem ansvarar för att byggsopor omgående transporteras bort, samt att trapphus och entré hålls rena och snygga. Vid eventuella skador på gemensam egendom i samband med arbeten i lägenheten ansvarar du för reparationskostnaderna.
  • Arbeten som påverkar fastigheten skall vara fackmannamässigt utförda av auktoriserade entreprenörer, och dokumenterade. Detta gäller i synnerhet el- och VVS-arbeten. Ge styrelsen (eller dess representant, t ex teknisk förvaltare) tillfälle att inspektera arbetet.

Bifogade dokument innehåller många nyttiga tips.